Gyönge növekedésű, ízletes gyümölcsöket érlelő, magról kelt almafajta. Korán fordul termőre, rendszeresen és bőségesen terem.
Jellemző: magonc, roppanó, gyönge növekedés
Tudományos név: Malus domestica ’Braeburn’
Magyar név: Braeburn alma
Származás: Új-Zeland, véletlen magon, 1952-ben találtak rá. Vélhetően a Lady Hamilton és a Cox’s orange pippin szülőpáros utódjaként.
Amiért szeretjük:
Virág: április
Termés: október közepétől, érése elhúzódó. 5-6 hónapig tárolható
Leírás: fája gyönge növekedésű, sok elágazódással. Igen korán fordul termőre és bőséggel terem. Termése közepesn nagy vagy nagy, héja 50-60 %-ban téglapiros, mely a napos oldalon csíkozott lehet. Alakja megnyúlt. Íze kellemes, harmonikus, a cukor/sav arány 18 körüli. Húsa roppanó, igen kemény, nyomódásra és barnulásra nem hajlamos.
Felhasználás: jól szállítható, tárolható. Nyersen fogyasztva
Fényigény: inkább napos helyre történjen az ültetése, de a részleges árnyékot is elviseli
Ajánlott termőhely: jó vízáteresztő, közepesen kötött talajban tudunk belőle igazán szép fát nevelni. Párateltebb helyeken jobban érzi magát. Közepesen vízigényes fajta.
Ültetési távolság: 8-10 m
Ellenállóképesség: rendszerint egészséges
Gondozás: 1/ az első 5-6 évben a korona alakítás a legfontosabb feladat. 2/ A 3. évtől az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseket javasoljuk alkalmazni. 3/ Az alma és más növények kártevőkkel szembeni védekezéséről hasznosan tájékozódhat a honlap tudástárában és a hírleveleinken keresztül
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: a talajtakarást mindenekfölött meghálálja
Észrevétel: Redburn változata figyelemre méltó
Szállítás: szabadgyökeres, 100-150 cm oltványméret