17 07, 2017

A komposzt készítése

2017-07-17T06:10:53+00:002017.07.17.|Feljegyzés|

Komposztot többféle módon lehet készíteni, én most egy házilag könnyen készíthető, kezelhető, szaktudást nem igénylő módját írom le: Hozzávalók: mindenféle növényi hulladék: fűnyesedék, gally, szalma, fel nem magzott gyomok, konyhai [...]

6 07, 2017

A talaj gyógyszere: a komposzt

2017-07-06T05:15:04+00:002017.07.06.|Feljegyzés|

A talaj gyógyszere A magas biológiai értékű komposztban megtalálhatóak mindazon jótékony mikroorganizmusok, amelyek elszaporodva létrehozzák és megerősítik a biológiai egyensúlyát vesztett talajokban a táplálékhálót. Vagyis a talajélet és a gyökerek kölcsönösen [...]

5 07, 2017

Élet a talajban

2017-07-05T12:00:02+00:002017.07.05.|Feljegyzés|

Az egészséges talajban milliárd szám élnek giliszták, férgek, rovarok, gombák, baktériumok, moszatok és egyéb egysejtűek. Miért szereti a kertész a gilisztát? A gilisztából tökéletes növényi tápanyag jön ki, ami a [...]

13 06, 2017

Az aszalványok és a molyok

2017-06-13T08:25:44+00:002017.06.13.|Feljegyzés|

Befőttes üvegbe, fémdobozba zárt, legnagyobb gonddal eltett aszalványok is megmolyosodhatnak. Azért nem sikerül megvédeni az aszalványt a molyoktól, mert már az aszalás alatt a molylepke belerakja a petéit, és hiába [...]

2 06, 2017

Őszibarack levélfodrosodás

2017-06-02T07:17:59+00:002017.06.02.|Feljegyzés|

Az őszibarackok jellemző betegsége a tafrina, vagyis a levélfodrosodás, melynek megjelenésével a termésnek búcsút inthetünk. Ellene való védekezésről bővebben itt olvashat: https://organigarden.eu/plantprotection/taphrina/hu/

4 05, 2017

A megporzás fontossága

2017-05-04T12:59:24+00:002017.05.04.|Feljegyzés|

Ahhoz, hogy fáink termést is hozzanak, a porzási viszonyokra is figyelemmel kell lennünk. A gyümölcsfák virágai öntermékenyülők vagy idegen beporzást igényelnek.   Öntermékenyülő az olyan fajta, melynek terméshozásakor a virágok [...]

21 04, 2017

Kajszik és a fagy

2017-04-21T06:02:25+00:002017.04.21.|Feljegyzés|

A rügyek mélynyugalmi állapotban akár -25-30 C fokot is átvészelnek komolyabb károsodás nélkül. Gond akkor van, amikor télen a napi átlagok tartósan elérik a +3-4 C fokot és ezt követően [...]

4 03, 2017

Lemosópermetezés más szemszögből…

2017-03-04T09:49:09+00:002017.03.04.|Feljegyzés|

A lemosó permetezés nemcsak a kórokozókat tizedeli meg, hanem a kórokozókat kordában tartani képes rovarokat is. „Aki tehát 'csak' lemosó permetezést végez, évente egyszer totálisan kiirtja kertje rovarvilágát, és azt [...]

1 03, 2017

Lemosó permetezés

2017-03-01T09:47:36+00:002017.03.01.|Feljegyzés|

Itt az ideje az év első permetezésének! Az ökogazdálkodók olajos szereket, ázalékolt teát alkalmaznak, de használhatnak mész-, kén- és réztartalmú szereket is. A hagyományos tél végi lemosó permetezés legfontosabb célja, [...]

6 02, 2017

Mi fán terem a nemes gyümölcs?

2017-02-06T14:00:05+00:002017.02.06.|Feljegyzés|

A gyümölcsfa csemeték legtöbbször két részből állanak:  ALANY: ez általában a csemete gyökérrésze. Ez határozza meg, hogy a fa mekkorára és milyen gyorsan nő, milyen mélyre megy a gyökere, vagyis [...]

14 03, 2016

Az alanyokról

2016-03-14T14:52:29+00:002016.03.14.|Feljegyzés|

Vásárlásnál figyeljünk az alanyra, – ami a csemete gyökérzetét adja – mert ez határozza meg, hogy mekkora tenyészterületet igényel a fa és a nemes rész  más tulajdonságait is jelentős részben [...]

Go to Top