Lehetséges mérgek, kemikáliák nélkül?
Mi lehet a betegség oka?
- A helytelen tápanyagellátás esetében nem is annyira a tápanyagokról önmagában, mint inkább a talaj állapotáról van szó. Az egészséges talajból a növény mindenhez hozzájut, mindent felvehet, amire szüksége van. De kálium, foszfor, nitrogén, mész és magnézium adagolásával még nem teremtünk egészséges talajt. Mégis, napjainkban ezeknek az elemeknek a talajba juttatása áll az előtérben. S közben azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy a többi szükséges elemet a talaj amúgy is tartalmazza. Nyilvánvaló lehet, hogy ezeknek a tápelemeknek egyoldalú utánpótlása, ugyanakkor ezeknek és a többi szükséges elemnek a növény általi kivonása arányviszonyukat a talajban fokozatosan eltolja, úgyhogy idővel az egyensúly felborul. Az ilyen, egyoldalú tápanyagutánpótlású talajban a növények szükségszerűen megbetegednek, minthogy a létfontosságú tápelemek egy részéhez mindinkább csökkenő mennyiségben jutnak hozzá.Tehát nem azok az ásványi anyagok a döntő fontosságúak, amelyeket a talajba juttatunk, hanem azt kell elérni, hogy a talaj egészséges legyen.
Humusz nélkül nincs egészséges talaj!
Ha viszont a talajt egészséges humusszal kellően ellátjuk, akkor a legtöbb kártevő egyáltalán nem lép föl. Sőt a már megbetegedett és kártevőktől állandóan megtámadott növények a bőséges humuszellátás nyomán egészségessé válnak, illetve a kártevőket elhárítják. A humusz és a kártevők között fennálló összefüggés nagyon fontos körülmény, jelentősége felbecsülhetetlen.
- Nem megfelelő termőhely. A ház sarkánál, állandóan huzatos helyen álló növényt hamarosan ellepik a kártevők. A gyümölcsfák - főként az almafák -, amelyeknek gyökerei részben tartósan talajvízben állnak, rövidesen megkapják a rákbetegséget. A levegő füstszennyezettsége következtében vértetvek lephetik el a fákat. A káposztafélék szeretik a szélárnyékot, ezt a zöldségfélét tehát szélvédett helyre kell ültetni.
- Téves nemesítési irányzat. A nemesítésben sajnos a termőképesség növelése volt évtizedekig az uralkodó cél, ez azonban sokszor a növény ellenállóképességének csökkenéséhez vezetett.
- Hibás talajművelés. A gyökérzet jelentős része - például a gyümölcsfáknál - közvetlenül a talajfelszín alatt terül el. Ha tavasszal a gyümölcsfák alatt a talajt felszántják, felássák vagy mélyebben megkapálják, igen sok gyökér megsérül és elpusztul. Ezután zavarok keletkeznek az anyagforgalomban, aminek következményeképpen a fát tömegesen lepik el a különféle tetvek.
Mi a helyzet a műtrágyával?
A műtrágyák hatóanyagai ásványi alakban, a talajon át, közvetlenül jutnak el a növényekhez. A baj ott kezdődik, hogy a kerttulajdonosok többsége nem tudja pontosan, hogy milyen az adott időpontban a talaj ásványianyag-tartalma, és csak úgy vaktában trágyáz, mondván: „minél több, annál jobb”.
Ha a növények gyökérzónáját hirtelen nagy mennyiségű műtrágyahatóanyaggal árasztjuk el, a növény e tápelemek felvételére kényszerül, ezt nevezzük kényszerozmózisnak. Ráadásul, ha a műtrágyát nem adagolják harmonikusan, az egyik elemből túl sok, a másikból túl kevés áll majd rendelkezésre. Létre jön a mikroelemek hiánya. Hiszen az a nagyon sokféle tápanyag, amire a növénynek a fejlődéséhez szüksége van, nincs benne minden trágyaszerben. A biológiai kertművelés esetén a természetes hatóanyagú tápanyagokból a növény azt veszi föl, amit a talajlakó mikroszervezetek már könnyen fölvehetővé alakítottak át.
Mi történik túlzott műtrágyahasználat esetén?
- Növelik a növények betegségre való hajlamát. Így például a nitrogén túltrágyázás fellazítja a növényi szöveteket, s ennek következtében a növény fogékonyabbá válik a kórokozókra. Ezen kívül könnyen oldódó szerves vegyületek képződnek a szervezetben, emiatt a kórokozók (például a lisztharmat) és kártevők bőségesebb táplálkozási forráshoz jutnak.
- A műtrágya hatóanyagai a talajból kimosódva a talajvízbe kerülhetnek. Ez pedig nagyon megnöveli a vizek tápanyagtartalmát, úgynevezett eutrofizálódás jelentkezik, aminek hatására a különféle algák elszaporodnak. Sajnos közismert a nitrátos víz fogalma is, amely közvetlen veszélyt jelent az egészségre.
- A műtrágyák az élelmiszer minőségét is befolyásolják. Szervestrágyázás esetén a szükséges beltartalmi anyagokból jókora többletet keletkezik.
- A nemkívánatos anyagokból a biológiai úton trágyázott növények 12%-kaI kevesebb nátriumot, 93%-kal kevesebb nitrátot tartalmaztak.
Ez a vizsgálat végeredményben bebizonyította, hogy a szervestrágyával ellátott növényekben több volt az értékadó beltartalmi anyagokból, kevesebb a víz és a nemkívánatos táplálékkomponens. A nitrát például azért számít nemkívánatos anyagnak, mert a szervezetben nitrózamin képződését okozhatja, a nitrózaminok pedig rákkeltő hatásúak. Vannak olyan zöldségfélék, amelyek eleve sok nitrátot tartalmaznak (pl. paraj, fejes saláta és cékla).
A műtrágyázási szint emelkedésével bizonyítottan csökken például a zellergumóban az aromaanyagok aránya, a túl sok nitrogén pedig csökkenti a burgonya tárolóképességét és rontja a főzési minőségét.
Érdemes meggondolni, vajon nem lehetünk-e meg műtrágyák nélkül? A növények által kivont tápanyagokat ugyanis természetes alapú anyagokkal is visszapótolhatjuk a talajba anélkül, hogy a tápelemek normális biológiai körforgását megzavarnánk.
Miért nem jók a növényvédőszerek?
Jelenlegi növényvédőszereink egy része a növényben anyagcserezavarokat idéz elő. Gátolja az asszimilációt, fokozódik a légzés, a lebontás folyamata. Egyes szerek enzimméregként hatnak, amely megzavarja a szénhidrát-anyagcserét, a cukorszintet, és megváltoztatja a nitrogénháztartást. A gombás betegségek ellen gyakorta használt kén- és réztartalmú permetezőszerek sem annyira ártalmatlanok, mint gondolnánk, főként ha tekintetbe vesszük a mostanában szokásos permetezések számát.
Az egészségesen táplált növény jobban megbirkózik a környezeti kártételekkel.
A különféle mérgekkel való permetezés a madárvilágot és a méheket is alaposan megritkítja.
Vajon helyesen adagoljuk a vegyszereket?
Legyünk csak őszinték: melyik kiskerttulajdonos tudja a permetlevet pontosan 0,5%-os vegyszertartalomra elkészíteni, vagy egy nagyon erős készítményből a 2 g mennyiséget pontosan kimérni? Vajon mindenki gondosan elolvassa-e a használati utasítást, s mindig beszerzi-e a vonatkozó tájékoztatókat? Magára veszi-e a védőruhát, tényleg csak teljes szélcsendben végzi-e a permetezést, és szabályszerűen semmisíti-e meg a maradék permetlevet?....
Vegyszeres permetezés helyett, néhány természetes recept
Levéltetű, takácsatka és más kártevők ellen: 5 kg zöld (vagy 800 g szárított) csalánt 50 l vízben (lehetőleg patak- vagy eső-vízben), fa- vagy műanyaghordóban 4-14 napig (az időjárástól függően) állni hagyni, míg a lé erjedésbe megy. Ebből az alapléből 1 liternyit 10-15 l vízzel felhígítani és ki permetezni. A különféle tetvek ellen jó hatású még a páfránykivonattal, erjesztett csalánlével történő néhány alapos permetezés.
Hernyók ellen: 1kg kenőszappant, 1 l denaturált szeszt 20 l vízzel, 2 evőkanálnyi mésszel és 2 kanálnyi sóval jól össze kell keverni.
Varasodás és lisztharmat ellen: 100-200 g száraz mezei zsurlót 10 l vízben 3 óráig áztatunk, majd 20 percig főzünk. Ezt a levet 5 l esővízzel felhígítva permetezzük ki.
Rozsda, lisztharmat, valamint a burgonya és a paradicsom baktériumos betegségei ellen: 30 g száraz gilisztaűzővarádics virágát 1 l vízben kb. 3 napig áztatni, majd 2 l vízzel felhígítva kipermetezni; 1 kg konyhasót 100 l vízben feloldani, és ezzel a növényeket bőségesen lepermetezni.
Paradicsom levél- és bogyóbetegségei ellen: a palántákat baromfitrágyából, gyomnövényekből (pl. csalán) és paradicsomnövény maradékokból készült komposztba ültessük. A spenóttal, káposztafélékkel, uborkával való társítás is hasznos lehet. A növényeket pedig hetente egyszer 1/4 l tej, 2 l víz keverékével alaposan lepermetezni.
Káposztalepke peterakása ellen: 2 maroknyi paradicsomhajtást jól szétmorzsolni, azt 2 l vízben 2 óráig áztatni; a káposztalégy rajzása idején a káposztanövényeket kétnaponként ezzel a lével lepermetezni
A káposztaféléket gyakran támadják meg a földibolhák. A harmatos növényeket fahamuval vékonyan szórjuk meg, hetenként öntözzük meg növényeinket ürömfűből készült kivonattal . A bolhák nem bírják az ürömfű szagát. Hatékony védekezés még a növénytársítás, például saláta vagy spenót vetése a káposztaféle közé.
Vessünk váltakozva egy-egy sor sárgarépát és hagymát. A répa szaga ugyanis a hagymalegyet és fordítva, a hagyma szaga a sárgarépalegyet riasztja el. Ha kizárólag műtrágyával trágyázunk, a hatás elmarad, ugyanis megzavarjuk a növények illatanyagképzését.
A különféle burgonyabetegségek elleni védekezés egyetlen hatékony módja az egészséges talaj. Néhány éven át komposzttal bőségesen ellátott talajban termesztett burgonya visszanyeri régi ízletességét, megszűnik a betegségek elleni fogékonysága.
És ha már sikerült vegyszerek nélkül megtermelni a gyümölcsöket, zöldségeket, akkor ne mérgezzük a befőttjeinket TARTÓSÍTÓSZERREL! Befőző automatával tökéletes eredményt érhetünk el.