Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

A cseresznyék világa

fajtaismertető
termékenyülés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.07.01 00:00
A cseresznyék világa
Miért jó a korai cseresznye? Hogyan állítsunk össze érési sort? Milyen alanyt használnak és annak milyen a hatása a nemesre?

Cseresznyefa, az árnyékot adó

A legtöbb fajta széles, nagy, árnyas koronát nevel, ezért a cseresznyefa nyílt, szellős helyre való. De természetesen metszéssel kordában lehet tartani vagy kisebb koronát nevelő fajtát is lehet választani.

 

Milyen hatása van az alanynak a nemesre?

A cseresznyét, ha vadcseresznye alanyra szemzik akkor:  nyirkos, jó tápanyagellátottságú talajon érzi jól magát.

sajmeggy alanyok legfőbb értéke: szárazságtűrőkhőstressztűrők, jó a télállóságuk, toleránsak az Agrobacteriummal szemben, emellett jól tolerálják a meszes és magas pH-értékű talajokat.

 

Miért jó a korai cseresznye?

A cseresznyék lehetnek korán, májusban érők: Münchebergi korai, a francia tájfajta Bigarreau burlat,  és a magyar tájfajták: Korai tamási, Kelebiai korai. Ezek még apróbb szeműek, nem ropogósak, de koraiságuk pótolja ezeket a hiányosságukat. Édesek, levesek és ami sokak számára fontos szempont: ekkor még nem kukacosak. Ugyanis a cseresznyelégy későn ébred és ezeket a fajtákat még nem támadja.

 

Későbbi érésűek

Aztán lehetnek ropogósak. Ezek a június-júliusban érők. Sajnos ilyenkor már a kukacok is megjelennek a termésben. Ha kellően nagy a kertünk, akár május elejétől-július végéig lehet cseresznyézni. A különböző időben érő fajták kiválasztásában segítenek weboldalunkon, a fajtáknál feltüntetett érési sor táblázatok:

éréstábla 

 

éréstábla

Érési sor táblázat segít a választásban és akár májustól-júliusig csemegézhetünk a cseresznyefáinkról, ha sikerült egy jó sorozatot összeállítani.

 

Öntermékeny vagy idegen beporzó a cseresznye?

legtöbb cseresznyefajta idegen megporzást igényel. A fajtaleírásokban – amennyiben ismertek – szerepelnek a lehetséges porzók. Azonban már sok öntermékeny fajta is létezik. Ebben az esetben nem szükséges másik fa pollenje a termésképzéshez. Ilyenek a magyar fajták esetében a férfi nevűek: Sándor, Petrus, Paulus, Axel. Külföldi fajtáknál nincs ilyen megkülönböztetés: StellaSunburst, Lapins.

 

méh-virág

 

Növekedési erély szerinti csoportok

A vadcseresznye alanyon lévők nagyobb termetűek, míg a sajmeggy alanyon lévők kisebb termetűek lesznek. Azonban a különböző fajták más-más növekedési eréllyel rendelkeznek.

1. az igen erős, legismertebb képviselője: Germersdorfi óriás

2. erős: Hedelfingeni óriásBigarreau Burlat

3. középerős: Katalin, Alex

4. gyenge-középerős: Carmen

5. gyenge: Napoleon, Compact

 

Lehet még sárga

A sárga cseresznye előnye, hogy a madarak nem vesznek róla tudomást, nem csipegetik le. Úgy látszik pirosra vannak kódolva. 

sárga cseresznye

Vega cseresznye

 

A cseresznye nagyon egészséges! 

80 %-a víz. Vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé soroljuk, ezáltal bőrújító bőrújító hatású is. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések megelőzésében is bizonyított hatása. Enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
Fagyasszuk le, vagy készítsünk befőttet, hogy egész évben rendszeresen tudjuk fogyasztani!

 

cseresznye pite