Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00


A megporzás fontossága

A megporzás fontossága


Ahhoz, hogy fáink termést is hozzanak, a porzási viszonyokra is figyelemmel kell lennünk.

A gyümölcsfák virágai öntermékenyülők vagy idegen beporzást igényelnek.

 

  • Öntermékenyülő az olyan fajta, melynek terméshozásakor a virágok saját virágporukkal termékenyülnek. A gyümölcsökben csíraképes magvak fejlődnek.

Általában öntermékenyülő gyümölcsfajok:

  • kajszi
  • szilva
  • őszibarack
  • naspolya

 

  • Idegen beporzás esetében másik  fajtáról származó virágpor szükséges a terméshozáshoz.

Már kérdésként felmerült, hogy alma porozhat-e körtét? Nem.

Almához másik alma fajta, (Téli arany pármen – Asztracháni piros), körtéhez másik körte fajta szükséges. Egyes meggyek és cseresznyék porzódhatnak egymás között is.

ÁltaIában idegen beporzást igénylő fajok:

  • alma
  • körte
  • cseresznye
  • meggy
  • dió
  • mogyoró
  • mandula
  • birs

Természetesen lehetnek közöttük öntermékenyek is, különösen az újabb fajták esetében.

Az Arabitka körte sokszor magányosan a pusztában álló fa és rengeteget terem. Ez azt jelenti, hogy öntermékenyülő. De vannak olyan gyümölcsök is ezen a fán, melynek a magházában mag nem található. Tehát itt virágpor általi megtermékenyülés nélkül képződött termés. Ezt partenokarpiának nevezzük.

Több gyümölcsfajta hajlamos a partenokarpiára. Ezekhez a fajtákhoz érdemes megfelelő porzópárt ültetni és így a szüretelhető gyümölcs mennyisége jelentősen megnő.

Vannak fajták, amelyek kölcsönösen nem porozzák jól egymást pl. a Cox narancs renet jól porozza a Fehér Klára almát, de a Cox narancs renet almának a Jonathán a porzója.

A fajtaleírásokban feltüntetjük a porzókat, ha erről van adat a szakirodalomban vagy egyéb tapasztalat.
Sok fajtát jól poroz a Téli arany pármen, a Jonathán és a Cox narancs renet.

Tehát amelyik fa virágzik, de nem hoz termést 3-5 év elmúltával sem, akkor a megporzás hiányára kell gondolnunk.

A megporzáshoz szükséges optimális távolság 50 m körül van, de 150 m-nél nem távolabb.





Blog

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Blog