Kertészkedés a dombágyáson

Mi az a dombágyás?
A dombágyásos művelés egyfajta termelési változata már igen régen ismeretes Kínában. Ezzel a módszerrel egészen kis területen megdöbbentően nagy terméseredményeket értek el.
Két eljárás ötvöződik itt ebben a módszerben.
- Az egyik az, hogy az úgynevezett vegyeskultúrában összeültetett növények erőteljesen hatnak egymásra. Tapasztalatok tömege bizonyítja, hogy a növények között is létezik szimpátia és antipátia. Ha egymást kedvelő növényeket ültetünk egymás mellé, az egyik védi a másikat, és még az ízük is jobb lesz.
- Ha ezt a vegyeskultúrát olyan dombos formájú kerti ágyakra telepítjük, amelyek belül különféle szerves hulladékot, gyeptéglát, komposztot, gyenge és legfölül jó minőségű talajt tartalmaznak, akkor igen korai és kiemelkedően nagy termést kapunk. Ez a termelési mód nem kíván semmilyen műtrágyát vagy permetezőszert.
Ügyes tervezéssel 20-30 m2 alapterületen dombágyásos vegyes zöldségtermesztéssel megoldható egy átlagos létszámú család teljes évi ellátása.
A dombágyás „üzemideje”
Az ágyak 5-6 évig teljes erővel „üzemelnek”. Tovább is fenntarthatók, ha például csillagfürttel alkalmanként bevetjük, majd azt zöld állapotban sekélyen bedolgozzuk. Kedvező, ha komposztfölddel, esetleg komposztföld és érett szerves trágya keverékével időnként felújítjuk a felszínét. Megnövelhetjük a domb élettartamát, ha a belső „mag” elkészítéséhez sok fás részt használunk fel, ugyanis ezek lassan bomlanak. Időközben a domb lesüllyed és hagyományos kerti ágyás formára alakul. A talaj humusztartalma itt jóval nagyobb, ezért ugyanazon a területen nem is érdemes még egyszer domboságyat kialakítani. Az a jó, ha a kertben mindig más területen építjük, vándoroltatjuk. Néhány év múlva a dombot elegyengetjük és beültetjük bogyós termésű bokrokkal és gyümölcsfákkal.
A dombágyásos művelés végül is azt a célt szolgálja, hogy kiutat találjunk abból az ördögi körből, amibe a rengeteg mérgező vegyszer használatával a zöldség- és gyümölcstermesztésben, a szántóföldi növényeknél a burgonyától a kenyérgabonáig, belekerültünk.
A dombágyás fontos eleme: a komposzt, melynek készítését korábbi bejegyzésben már leírtam.
Hogyan építsük a dombágyást?
- Az első lépés a hely kiválasztása. Legjobb olyan gyepes területen kezdeni, ahol 6-7 éve nem műtrágyáztak, nem permeteztek. Észak-déli irányú hossztengellyel jelöljük ki az 1,4-2,2x3-8 m nagyságú alapterületet, lehetőleg szélárnyékban. Az észak-déli irány fontos, ugyanis így a dombágyás oldalaiban fejlődő növények a keleti és a nyugati napot bőségesen megkapják.
- A füvet gyeptéglaként vágjuk föl, és az egyik oldalon rakjuk egymásra, majd mélyítsük az árkot tovább egyenletesen, körülbelül 30 cm mélyre. A kiásott földet rakjuk halomba az ágy mellé.
- Az árok közepére halmozzunk 50-60 cm szélesen és magasan farönköket, gallyakat, mindenféle növényi hulladékot.
- Erre a halomra fektessük a gyeptéglákat, füves részükkel a gallyak, szárak felé.
- A hézagokat talajjal töltsük ki, az egészet jól döngöljük meg.
- A földdel letakart ágyra 25-30 cm magasságban különböző nedves, korhadó leveleket halmozzunk minden oldalról egyenletesen - időnként egy-egy lapát földet közé dobva -,
- majd az egészet takarjuk be egyenletesen 20-30 cm vastag föld és komposzt keverékkel. A talaj könnyű döngölésével alakítsuk ki a kívánt formát. Így körülbelül egy méter magas, minden oldalról ovális, tetején kissé lapított dombot kapunk.
- Mivel a dombunk szerkezete meglehetősen levegős, így könnyen kiszáradhat, ezért öntözésről mindenképpen gondoskodnunk kell. Felületi öntözéssel a talaj könnyen lemosódhat, ezért a csepegtető öntözés a megfelelő választás. Fektessünk csepegtető szalagokat a talaj felszínére.
- Majd az elkészült dombot 10 cm vastagon egyenletesen fedjük be mulccsal.
- Kőlapokkal vagy egyforma deszkadarabokkal, lépésnyi távolságra rakjuk körbe az ágyakat.
Mikor kezdhetjük az ültetést?
Ha mindezzel elkészültünk, a dombágyat akár „üzembe is helyezhetjük”.
Kora tavasszal azután megkezdhetjük a kiültetést, s ha az időjárás is kegyes hozzánk, igen korai terméssel számolhatunk.
Melyek a dombágyás előnyei?
- Az előre melegített földben a napsugarak és a nap melegének hatására a növekedés fölgyorsul és a termés mennyisége lényegesen megnő.
- A nagy felületen érintkező csapadék és levegő is könnyen behatol. A talajbaktériumok számára itt sokkal jobbak a feltételek, mint a hagyományos zöldségágy fölásott vagy kapált földjében.
- Igen nagy előnye az, hogy műtrágya és vegyi eredetű permetezőanyagok nélkül dolgozhatunk, hiszen e művelésmódnál mindezek fölöslegesek.
Miért ne használjunk műtrágyát?
A műtrágya ugyanis megbontja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, ez kihat a növények ellenálló képességére, és csak egyre erősebb és többszöri permetezéssel lehet őket megfelelő termésre bírni. A talajra jutott permetlé elpusztítja a mikroorganizmusokat és a termés további növelésének egyetlen lehetősége marad: a még fokozottabb műtrágyázás.
Mi történik a domb belsejében?
A 30 centiméteres lombréteg 2-3 év alatt korhad el, folyamatosan adva a domb belső fűtését. Ha a lomb már nem sugároz elég meleget, „fűt” az alsó réteg. A gallyaknak, fás részeknek ugyanis 5-7 (akár 15 !) évre van szükségük ahhoz, hogy elkorhadjanak. A dombágyásnak tehát 5-7 évre van elég „fűtőanyaga”. Amikor ez elfogy, a domb összeroskad, mintegy 35 cm vastag humuszréteget képezve. A talaj itt teljesen műtrágya- és méregmentes, s ezt a növények csodálatos zamatukkal köszönik meg. Ha a dombokat vándoroltatjuk, kertünk földjét négyzetméterről négyzetméterre tápanyagokban gazdagítjuk és meg is gyógyítjuk.