Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Birs

Elterjedten használt alanya tulaj­donképpen csak egy van, a vadbirs, melyet bujtással szapo­rítanak. A legjobban bevált az ebből a fajtakeverékből ki­választott BA29 típus. Egyesek szerint a gala­gonya is jó alanya, sőt jobb, mint bármelyik vadbirstípus. A fiatal telepítésnek 2-3 évig koronaalakító metszést adunk, utána csak kivételesen kell egy-két ágat levágni, egyébként metszeni egyáltalában nem szabad.

Termőhely-igénye: A birs meleg-igényes. Az igen alacsony hő­mérsékleten, mély fekvésben fagykárt szenvedhet. Csapa­dék-igénye közepes. A középkötött vagy homokos vályog­talajokon fejlődik jól. Alkalmasak termesztésére azok az alföldi homoktalajok is, amelyek alatt nincs mélyen a talaj­víz. Száraz, sovány talajokon gyümölcse apró marad és kö­vecses lesz. Hideg, kötött talajokon, túl nedves fekvésben nem marad meg.

Betegségei és károsítói; Betegségei közül a monilia, a levél feketefoltossága elterjedt, kártevői közül pedig az almamoly, a hajtástörő eszelény és a recés körtepoloska fordul elő rajta gyakrabban.

Rendezés:
Az oldal tetejére