Mi az ökonövények fegyverzete: C-vitamin, karotin, fitoösztrogén...!?
Sokunk tapasztalata szerint a házikertből asztalunkra kerülő zöldségek,
gyümölcsök gyakran sokkal ízletesebbek nagyüzemi társaiknál.
Íme a magyarázat, mely biokémiai folyamatokkal is leírható!
A vegyszeres kezeléssel termesztett nem annyira finom!
Miért van az, hogy a bolti paradicsom augusztusban is pont olyan ízű, mint januárban?
Többek között azért, mert vízkultúrás módszerrel termesztik,
vagyis számítógép vezérelte tápanyagellátásban részesül, élő talajjal sohasem találkozott.
Mi az oka annak, hogy az őszibaracknak nemcsak a csonthéja, de a húsa is kőkemény és az íze pedig zöldszörnyűség?
Mert zölden, az igazi napérlelés előtt le kell szedni, hogy kibírja a több száz vagy ezer
kilóméteres szállítást, és még hetekig a polcon lehessen tartani.
Az előbb említett terményeknek nem volt lehetőségük arra, hogy kellő mennyiségű fitovegyületet termelhessenek!
Mutatósak a szupermarket termékei, de mi van a bennük?
Mik azok a fitovegyületek?
A fitovegyületek olyan másodlagos növényi anyagcseretermékek, amelyeket a növény a saját
védekezési rendszerének érdekében szintetizál (állít elő).
Ha ezeket megesszük, akkor egészségvédő hatásuk érvényesülni fog a mi szervezetünkben is:
- hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez,
- segítik az immunrendszerünk működését,
- szabályozzák a vérnyomást,
- baktérium és vírusellenes hatásúak,
- antioxidánsként viselkednek.
Fitovegyületek lehetnek szín-, íz-, illat-és zamatanyagok, amelyeket ilyen
tudományos nevekkel illetnek mint: flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, fitoösztrogének.
Miért tartalmaznak az öko/bio termékek több fitovegyületet?
- Eltérő módszerekkel történik a növényvédelmük
Számos fitovegyületet azért állít elő a növény, hogy megvédje saját magát a káros környezeti hatásoktól.
Növényvédőszerek alkalmazása nélkül a növény saját védekező rendszerét erősíti, emelkedik
a növényben a fitovegyületek szintje.
A növényvédő szerek egyes másodlagos növényi anyagok képződését csökkenthetik, illetve gátolhatják.
- Eltérő a tápanyag-utánpótlás
Kutatások azt igazolják, hogy a nagyobb nitrogén felvétel csökkenti a fitovegyületek mennyiségét és változatosságát a terményekben.
A kijuttatott nitrogén adag növelése egyoldalú nitrogén forgalomhoz vezet, növekszik a fehérje tartalom és csökken a C-vitaminképződés.
Az ökológiai gazdálkodásban a mérsékeltebb nitrogén ellátás azt eredményezi, hogy a növény vegetatív (gyökér, szár, levél) növekedése kedvező,
az érési folyamatok megfelelő ideig tartanak, melynek eredményeképpen a növény több fitovegyületet szintetizál, mely a
termés színére, ízére és a növény védekező mechanizmusaira is kedvező hatással van. - Növényfajták helyes megválasztása
Ökológiai gazdálkodásban olyan fajtákat javasolt termeszteni, amelyek ellenállóbbak a kártevőkkel és
kórokozókkal szemben, vagyis az ebből származó zöldség- és gyümölcsféléknek – a nagyobb fitovegyületnek köszönhetően -
kedvezőbb a szerepük az egészséges táplálkozásban és az egészségmegőrzésben.
Mitől lehet a növény C-vitamin tartalma magasabb?
Növényvédőszerek hiányában, a gyomok vagy állati kártevők elleni védekezésben, a növény növeli azon anyagok szintézisét,
amelyek a saját sejtek védelmét képesek biztosítani. Ennek következtében növekszik a C-vitamin tartalom is.
Stressz körülmények hatására bizonyítottan megnövekszik a növény C-vitamin tartalma.
Ökológiai termesztésből származó termények C-vitamin tartalmára irányuló vizsgálata során kimutatták, hogy az
alma 24%
fejes saláta 17%
spenót 52%
krumpli 22%
fejes káposzta 43%
narancs 30%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos vegyszeres eljárással termesztett társaik.
Más vizsgálatok pedig azt bizonyítják, hogy az
ökotermékek átlagos ásványi anyag koncentrációja mintegy kétszerese
a hagyományos gazdálkodásból származókénak.
Fehérje összetétel tekintetében elmondható, hogy ugyan a fehérje tartalom alacsonyabb lehet, de
kedvezőbb aminosav összetételt eredményez, a nitrogén tartalmú műtrágyák használatának a mellőzése.
Forrás: A biokertészkedés alapfogásai
Varga Adrienne:Ökoélelmiszerek minősége
A kártevő atkáknak sok természetes ellensége ismert,
ilyenek pl. a virágpoloskák, a katicabogarak, a zöld fátyolkák lárvái, a ragadozó atkák.
Közülük a ragadozó atkák azok, amelyek kellő számban felszaporodva
ugyanolyan hatékonyak, mint a rovar- és atkaölő szerek.