Származás: Az egész világon elterjedt magyar fajta, mely a legnagyobb magyar pomológus, Bereczki Máté nevét viseli.
Érés/ fogyasztási idő: Szeptember végétől október végéig szedik, szedéstől januárig fogyasztják
Termőképesség: Rendszeresen és bőven terem, nagyon korán termőre fordul
Gyümölcse: Nagy, igen széles, egész felületén bordás, kb olyan széles, mint amilyen magas.Színe élénksárga, néha kis részben narancsos mosottsággal. Kocsánya általában világosbarna, kiemelkedő dudor. Csészemélyedése mély.
Húsa fehéressárga, kemény, taplósodó, néha kövecses, Íze édeskés, igen erős illatú. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta.
Tárolhatósága jó. Jól is szállítható, bár néha könnyen barnul.
Hajtásrendszere: Levelei nagyok és világosabb zöldek, mint más fajtáké. Vesszei sötétbarnák. Koronája feltörekvő, erősen növő.
Ellenállóképessége: Igen egészséges fajta
Termőhely-igénye: Igénytelen, mindenütt jól megterem, homokon is. A száraz meszes talajt nem kedveli.
Művelés-módja: bármilyen birsalanyon jól terem.
Gazdasági értéke: Mind nálunk, mind külföldön kiválónak bizonyult. A birsfajták továbbfejlesztéséig és újabb típusok megjelenéséig mint legkiválóbb fajta foglalja el helyét.
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve
Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.