Faj/nemzettség: Pyrus
További nevei: Árpára érő körte, Árpánérő körte, Árpás körte, Árpaérő körte
Származása: ismeretlen, de minden gyümölcstermesztő államban eléggé elterjedt körtefajta
Érési ideje: június vége, július eleje.
Termőképessége: igen termékeny
Gyümölcse: kicsiny. Alakja szép körtealakú, elég hosszú kocsányú. Héja citromsárga, napos oldalán kissé aranysárga. Húsa fehér, olvadó, gyengén illatos.
Minősége: igen jó piaci és asztali.
Hajtásrendszere: fája erőteljes növésű.
Termőhely igénye: mindenütt jól díszlik. Nálunk főként az Alföldön terjedt el.
Gazdasági értéke: igen jó minősége mellett nagy értéke a koraisága. A múltban ebből a körtéből kivitelünk is volt. Ma is többet kellene belőle termeszteni.
Mohácsy - Porpáczy: A körte termesztése és nemesítése Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1955.