Ez az almafajta az 1840-es évekből származó, Amerikában széles körben ismert almafajta volt. Az októberben szedett alma bizony csalódást okoz kőkemény állagával! Hosszabb tárolás után azonban drámai változáson megy keresztül, és meglehetősen finom desszertalmává válik. Az éles fanyarság gazdag édességgé válik, a kemény, sűrű textúra nagymértékben javul, lágyabbá válik, miközben megmarad a kellemes ropogóssága. A halványsárga hús édes és gazdagon összetett ízű, amely „vanília-szerű”, „mandula”, „vörösbor” és „mézbor” aromával jellemezhető. Vastag, viaszos héja kemény, sötétvörös színű, a napsütötte példányok szinte feketének vagy lilának tűnnek. Hosszú, akár hónapokig tartó tárolást követően válik a legízletesebbé. Süteményekbe zamata miatt remek választás, főzés során sem esik szét. Összetett ízvilága miatt kiváló almabor alapanyag.
Forrás: https://www.atlasobscura.com/articles/heritage-appalachian-apples?fbclid=IwAR0Xznz-hidBGC9tWeGjy4RJvKE49IC7sZucuH7eqPT0lw0FMSLebN-eaBs