Faj/nemzettség: Pyrus domestica
További nevei: Hamarérő, Cseresznyével érő, Arabicska, Weiner Kirschbirn
Származása: ismeretlen, valószínűleg magyar eredetű fajtakör, melynek több típusa terjedt el, főleg a Duna-Tisza közén. A Kertészeti Kutató Intézet (Korponay Gyula, illetve Brózik Sándor) által szelektált típus.
Érési ideje: június végén, amikor a zöld héja sárgulni kezd, szedik - július elején még fogyasztják.
Termőképessége: rendszeresen, bőven terem, gyümölcsei csomósan helyezkednek el, elég korán termőre fordul.
Termékenyülése: nagyon jól termékenyül. Kutatások szerint 10 %-ban öntermékeny, 40-50%-ban partenokarp (megtermékenyülés nélkül is hoz termést). A termékenyülés optimalizálása érdekében érdemes korai virágzású körtefajtát ültetni: Árpával érő, Nyári Kármán.
Gyümölcse: kicsi, 35-45 mm átmérőjű, , igen széles, kerekded, olyan széles, mint hosszú. Színe citrom-, majd aranysárga, kis részén barnán mosott. Kocsánya zöldes húsos, jellegzetesen vastagabb, mint az árpával érő körtéé. Húsa fehér, bő levű, később szotyósodik, mint a hasonló nyári körték. Íze édeskés, gyengén illatos. Tárolhatósága: szedéstől egy hétig tartható el, ha nem túléretten szedtük. Nem egészen éretten jól szállítható.
Hajtásrendszere: levele széles tojásdad, majdnem kerek. Pálhája kicsi és keskeny. Jellegzetesek vastag, zömök középbarna késbarna vesszei. Koronája erőteljes, feltörekvő, más nyári körtefajtáknál erőteljesebb.
Ellenállóképessége: ellenálló, igénytelen fajta.
Termőhely igénye: tűri az alföldi meleget, szárazságot, homokot és agyagot egyaránt.
Művelés-módja: birsen és vadkörte alanyon egyaránt jól fejlődik, de inkább külterjes fajta.
Gazdasági értéke: legjobb korai körtefajtánk, amely az árpával érő körtével egy időben érik, de annál értékesebb, a búzával érő körtét jó egy héttel megelőzi. A helyi, illetve belföldi fogyasztásara valamelyik vizsgálat alatt álló szelektált klónjának szerep juthat a kisebb mérvű üzemi és elterjedt házi kerti termesztésben.
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.