A Malus Domestica Apistar® vagy Apistar® almafa a közelmúltban újra felbukkanó, nagyon régi almafajta, melynek ötágú, csillagra emlékeztető termése nagyon eredetivé teszi, ezért az Apistar almát gyakran használják karácsonyi asztalok díszítésére is
Jellemző: alak, öntermékeny, különleges
Tudományos név: Malus domestica ’Apistar’®
Magyar név: Apistar alma
Származás: USA
Amiért szeretjük:
Virág: április - május
Termés: november - december , májusig eláll
Leírás: nem nagy méretű termése a magház vonalát követő csillag alakú. Termése télen érik meg hullás után az avar alatt. Almája fűszeres ízű különlegesség. Almája enyhén lapított, fehér húsú, vékony sárga zöld héjú, napfény felé néző oldalán gyönyörű téglavörös színnel. Ropogós és lédús, édes és csípős ízű gyümölcsű almafajta.
Felhasználás: frissen fogyasztva, de feldolgozva (főzve), ünnepi asztal díszítése
Fényigény: inkább napos helyre történjen az ültetése, de a részleges árnyékot is elviseli
Ajánlott termőhely: silány talajon is megél (Nemzeti Botanikuskert, Vácrátót), de igazán szép növekedést középkötött vályogon ad
Ültetési távolság: 6 m
Ellenállóképesség: nem beteges
Gondozás: 1/ az első 5-6 évben a korona alakítás a legfontosabb feladat. 2/ A 3. évtől az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseket javasoljuk alkalmazni. 3/ Az alma és más növények kártevőkkel szembeni védekezéséről hasznosan tájékozódhat a honlap tudástárában és a hírleveleinken keresztül
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: a talajtakarást mindenekfölött meghálálja
Szállítás: 5 liter, 100-150 cm