Köpött magból származó magyar érdekesség. Érdekes, rózsás rajzolatú gyümölcshúsa és kellemes íze teszi vonzóvá
Jellemző: gyűjtött fajta, színes hús
Tudományos név: Malus domestica ’Aggteleki vér’
Magyar név: Aggteleki véralma
Származás: Magyarország, Aggtelek (2015. gyűjtés, Barna és Fiai Faiskola)
Amiért szeretjük: valószínűleg köpött magból származó magyar érdekesség. Érdekes, rózsás rajzolatú gyümölcshúsa és kellemes íze teszi vonzóvá
Virágzás idő:
Termés: szeptember közepe-október eleje, rendszertelenül terem, termőre fordulása korai
Leírás: közepes termetű fája inkább széles, mint magas. Almái rendezetlenül helyezkednek el a fán, hullásra hajlamos. Héja piruló, húsa közepesen kemény, későn, érés előtt színeződik pirosas színűre. Íze kellemesen üdítű, leves
Felhasználás: kerti különlegesség, almáit friss fogyasztásra javasoljuk
Fényigény: kevesebb árnyékolást elvisel
Ajánlott termőhely: kötött, közepesen kötött vályogtalaj, közepes vízigényű. Szélsőségesen száraz helyre nem javasoljuk ültetését
Ültetési távolság: 6-7 m
Ellenállóképesség: nem beteges, de almamoly előfordulhat rajta
Gondozás: 1/ az első 5-6 évben a korona alakítás a legfontosabb feladat. 2/ A 3. évtől az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseket javasoljuk alkalmazni. 3/ Az alma és más növények kártevőkkel szembeni védekezéséről hasznosan tájékozódhat a honlap tudástárában és a hírleveleinken keresztül
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: a talajtakarást mindenekfölött meghálálja
Szállítás: 5 liter, 100-150 cm