A sárga húsú őszibarackokat kedvelők friss fogyasztásra alkalmas, üdítő nyári, nagygyümölcsű, kellemes ízű őszibarackfajtája.
Jellemző: öntermékeny, sárga húsú, erős növekedés
Tudományos név: Prunus persica ’Starking Delicious’
Magyar név: ’Starking Delicious’ őszibarack
Származás: az arkansasi Doverből származik, a Stark Bro's Faiskola vezette be 1949-ben. Magyarországon 1973 óta ismert.
Amiért szeretjük: hatalmas termései ízletesek, lédúsak, üdítők nyár derekán
Virág: április; öntermékeny, rózsaszín
Termés érés: július 20 tájékán; közepes vagy nagy (100 g)
Leírás: fájára az erős növekedés a jellemző. Gyümölcsei közepes vagy nagy méretűek (átlagosan 100 g). Csaknem szabályos gömb alakú, ritkán megnyúl. Alapszín a héjon zöldessárga, majd szalmasárga, melyen 30-50 %-os kárminpiros mosottság jelentkezik, ritkán csíkozott. Húsa élénksárga, a mag körül pirosas hússal. Húsa bőlevű, kemény félig magvaváló, teljes érésben azonban a hús teljesen elválik a magtól. Kellemes, az édesség és a savasság arányos, jellegzetes ízű.
Felhasználás: friss fogyasztásra alkalmas őszibarackfajta
Fényigény: napfény igényes
Ajánlott termőhely: jó vízvezetésű, termékeny talajt kíván
Ültetési távolság: 4,5-5 m
Ellenállóképesség:
Gondozás: 1/ ültetés után tavasszal metszeni kell, majd évről évre az őszibaracknak megfelelő metszésre van szükség (https://www.youtube.com/watch?v=sJrwBDfCAgI&t=68s), 2/ évente az őszibarackokra jellemző tavaszi metszés elengedhetetlen a tartós és hosszútávú szürethez
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: