Kiváló ízű, kajszibarackra emlékeztető ízű, kemény húsú, fagytűrő datolyaszilva fajta
Jellemző: öntermékeny, kemény hús, nagyon édes
Tudományos név: Diospyros kaki ’Sharon’
Magyar név: Sharon datolyaszilvafa
Társneve: Triumph
Származás: Izrael
Amiért szeretjük: kiváló, egészséges fa, ízletes, kajszibarackra emlékeztető ízvilágú gyümölcsökkel
Virág: öntermékeny; partenokarp (megtermékenyülés nélkül is hoz termést)
Termés: október-november; korán termőre fordul, rendszeresen és bőséggel terem.
Leírás: fája közepes (4-6 m) méretű. Gyümölcse közepes vagy nagyméretű (15-20 dkg), megnyúlt gömb vagy szögletes alakú. Héja narancssárga, húsa kemény, narancssárga, akárcsak a héja. Íze kiváló, nagyon édes, kajszibarackra emlékeztető zamattal.
Felhasználás: nyers fogyasztás, feldolgozás (befőtt, dzsem, szörp, aszalvány stb.)
Fényigény: napos fekvés javallott, az árnyékolást kerülni kell
Ajánlott termőhely: laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, humuszban és tápanyagban gazdag talajt kedveli, semleges vagy enyhén savanyú pH-val.
Közepes vízigényű növény, a fiatal növényeket rendszeresen öntözzük, hosszú száraz időszakokban (akár télen, akár nyáron) az idősebb példányok vízutánpótlásáról is gondoskodni kell
Ültetési távolság: 4-6 m
Helye az erdőkertben:
Gondozás:
1/ a Sharon datolyaszilva fagytűrése körülbelül -15°C és -18°C között jellemező, de a fiatal csemeték téli takarásáról érdemes gondoskodni.
fiatalon vízigényes, a talajtakarást forró nyarainkon meghálálja
Ellenállóképesség: növényvédelmet nem igényel
Megjegyzés:
Szállítási méret: 150-200 cm