Spanyol eredetű, kissé megnyúlt termésű fajta. Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó, édes, lédús, magnélküli. Azonban más fajta beporzása esetén lehetnek benne magok. Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva fajta, mézédes aszalvány készül belőle. Aszalásra természetesen szinte mindegyik fajta alkalmas, még a kissé fanyar gyümölcsökből is teljesen eltűnik a fanyarság az aszalás során.
Szélsőséges teleken a fiatal hajtások elfagyhatnak, de az idősebb ágak már nem károsodnak. Május végén virágzik, ezért már a májusi fagyok sem tudnak kárt tenni benne.
Októbertől kezd érni. A csersavak csak teljes érésben bomlanak el, ekkor már a gyümölcs teljesen puha.
A datolyaszilva vízigényes növény. Az öntözés során figyeljünk az egyenletes mennyiségű víz kijuttatására; néhány fajta a virágok vagy a termés hullásával reagál ha hirtelen nagyobb mennyiségű vizet kap, vagy ha abbahagyjuk a locsolást.