A Datolyaszilvák fényes sötétzöld levelükkel a kert különleges dísz- és gyümölcsfái egyben. Gyönyörű őszi lombszínükkel levesznek a lábunkról, ugyanakkor hatalmas lampionszerű igen finom termésekkel ajándékoznak meg ugyanebben az időben. Gyümölcse éretten veszíti el erős csersav tartalmát és remek aszalványt készíthetünk belőle.
Tudományos megnevezés: Diospyros kaki ’Rojo Brillante’
Magyar név: Rosso brillante datolyaszilva
Származás: Spanyol fajta
Érés idő: Októberben kezd érni
Termékenyülés: öntermékeny
Termőre fordulás: 3-4 év
Leírás: Nagy méretű gyümölcse kúp alakú, színe narancs-piros. Kissé megnyúlt termésű fajta. Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó, édes, lédús, magnélküli. Azonban más fajta beporzása esetén lehetnek benne magok. Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva fajta, mézédes aszalvány készül belőle. Aszalásra természetesen szinte mindegyik fajta alkalmas, még a kissé fanyar gyümölcsökből is teljesen eltűnik a fanyarság az aszalás során.
Felhasználás: őszi lombszíneződése kiváló díszfává teszi, késő ősszel érő termése igen finom
Ajánlott termőtáj: Üde, tápanyagban gazdag talajt igényel.
Gondozás: 1/ a datolyaszilva vízigényes növény. Az öntözés során figyeljünk az egyenletes mennyiségű víz kijuttatására; néhány fajta a virágok vagy a termés hullásával reagál ha hirtelen nagyobb mennyiségű vizet kap, vagy ha abbahagyjuk a locsolást. 2/ Szélsőséges teleken a fiatal hajtások elfagyhatnak, de az idősebb ágak már nem károsodnak. Május végén virágzik, ezért már a májusi fagyok sem tudnak kárt tenni benne.
Ellenállóképesség: kórokozó és kártevő nem ismert, -18 C fokig télálló
Megjegyzés: a csersavak csak teljes érésben bomlanak el, ekkor már a gyümölcs teljesen puha.
Szállítási méret: konténeres (5,6 liter), 80-140 cm