Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A múlt ízei a kertben: tájfajták, történelmi és régi magyar gyümölcsök

fajtaismertető
Szűrés törlése
2025.02.12 11:18
A múlt ízei a kertben: tájfajták, történelmi és régi magyar gyümölcsök

A tájfajta, történelmi fajta és régi magyar fajta kifejezések hasonlóak,
de nem teljesen ugyanazt jelentik.

Nézzük meg őket részletesen!

  1. Tájfajta

A tájfajták olyan helyi adottságokhoz alkalmazkodott gyümölcsfajták, amelyeket hosszú
időn keresztül egy adott vidéken termesztettek, és természetes szelekcióval vagy a gazdák
tudatos válogatásával alakultak ki.

Fő jellemzői:

  • Helyi viszonyokhoz alkalmazkodtak: talajhoz és betegségekhez, ellenállóbbak az adott
    éghajlattal szemben.
  • Kevésbé igényesek.
  • Genetikai változatosságuk nagy: akár egy fajtán belül is lehetnek eltérések a gyümölcsök
    alakjában, méretében, ízében.
  • Sokszor magról szaporították vagy helyi oltással terjedtek.

Példa tájfajtákra:

Ezek a fajták nem feltétlenül azonosak a régi magyar fajtákkal vagy a történelmi fajtákkal,
mert ezek lehetnek más országokban is tájfajták.

 

Kökényszilvát kóstolunk: ugyan nem nagy, de gömbölyű termése felejthetetlenül édes
emléket hagyott bennünk

 

  1. Történelmi fajta

A történelmi gyümölcsfajták olyan fajták, amelyekről már évszázadokkal ezelőtt is írásos
emlékek maradtak fenn
, és még ma is fellelhetők (például génbankokban vagy régi kertekben).

Fő jellemzői:

  • Minimum 100-150 éve létező fajták.
  • Lehetnek magyar eredetűek vagy külföldről átvett fajták, amelyeket Magyarországon
    is meghonosítottak.
  • Egyes történelmi fajták még mindig ellenállóak, mások az új betegségek miatt már nem
    annyira életképesek.

 Példa történelmi fajtákra:

 

A Besztercei szilva aszalványait a nyugat-európai patikákban gyógyszerként árusították.

 

  1. Régi magyar fajta

A régi magyar gyümölcsfajták olyan fajták, amelyeket Magyarországon nemesítettek vagy
itt váltak ismertté
, és régen széles körben termesztettek.

Fő jellemzői:

  • Nem feltétlenül több száz évesek, de már hosszabb ideje léteznek.
  • Magyar nemesítők vagy gazdák által szelektált fajták.
  • Sok régi magyar fajta tájfajtává is válhatott egy-egy vidéken.

 Példa régi magyar fajtákra:

Van-e átfedés?

Igen! Egy fajta lehet egyszerre tájfajta, történelmi és régi magyar fajta is, ha mindhárom
kritériumnak megfelel. Például a Besztercei szilva egyszerre:

  • Tájfajta, mert sok helyi változata létezik.
  • Történelmi fajta, mert már a középkorban is ismerték.
  • Régi magyar fajta, mert Magyarországon régóta termesztik.

 

 

 

 

Szeretné hogy megmentsük elöregedett gyümölcsfáját?
Milyen a jó szemzőhajtás? Hogyan készítsük elő és csomagoljuk be őket?
A szilvafák környezeti igényei viszonylag könnyen kielégíthetők. Pedig nem is annyira igénytelenek, mint inkább türelmesnek mondhatók, ami azzal is bizonyítható, hogy a szilvafák minden emberi gondoskodásra serényen válaszolnak. Akkor is teremnek gyümölcsöt, ha gazdátlanul árválkodnak, de ha kicsit gondozzák őket, akkor a termés mennyisége és minősége számottevően javul.

A szilvafák vírusos megbetegedése sajnos nem kezelhető.
Csak rezisztens vagy toleráns fajták alkalmazásával kerülhetjük el, hogy a gondosan kezelt fáink idővel kipusztuljanak.
A nemesítők évtizedes munkájának köszönhetően sok ellenálló szilvafajta közül válogathatunk.