A múlt ízei a kertben: tájfajták, történelmi és régi magyar gyümölcsök

A tájfajta, történelmi fajta és régi magyar fajta kifejezések hasonlóak,
de nem teljesen ugyanazt jelentik.
Nézzük meg őket részletesen!
- Tájfajta
A tájfajták olyan helyi adottságokhoz alkalmazkodott gyümölcsfajták, amelyeket hosszú
időn keresztül egy adott vidéken termesztettek, és természetes szelekcióval vagy a gazdák
tudatos válogatásával alakultak ki.
Fő jellemzői:
- Helyi viszonyokhoz alkalmazkodtak: talajhoz és betegségekhez, ellenállóbbak az adott
éghajlattal szemben. - Kevésbé igényesek.
- Genetikai változatosságuk nagy: akár egy fajtán belül is lehetnek eltérések a gyümölcsök
alakjában, méretében, ízében. - Sokszor magról szaporították vagy helyi oltással terjedtek.
Példa tájfajtákra:
- Szilva: Penyigei (Nemtudom), Paczelt, Besztercei régi változatai, Fajszi kék, Bódi,
Fehér Besztercei, Kökényszilva, Mandulaszilva - Alma: Húsvéti rozmaring, Entz rozmaring, Pónyik, Tordai piros, Aggteleki véralma, Sóváriak,
Csörgőalma, Jászvadóka, Kecskeméti vaj, Sikulai, Simonffy piros - Körte: Serres Olivér, Búzával érő, Császár körte, Kétszertermő, Nagyasszony körte, Vérbélű körte
- Meggy: Feketicsi, Gyulaji kései, Csengődi, Pándy, Ercsi
- Cseresznye: Gyöngyösi szív, Korai tamási, Pomázi hosszúszárú, Kelebiai korai, Szomolyai,
Dorogi hólyagos, Solymári gömböyű, Badacsonyi óriás, Disznódi fűszeres, Hólyagos cseresznye - Kajszi: Ananász kajszi, Gönci magyar, Kécskei rózsa, Ligteti óriás
- Őszibarack: Mariska, Szegedi arany, Vérbarack
Ezek a fajták nem feltétlenül azonosak a régi magyar fajtákkal vagy a történelmi fajtákkal,
mert ezek lehetnek más országokban is tájfajták.
Kökényszilvát kóstolunk: ugyan nem nagy, de gömbölyű termése felejthetetlenül édes
emléket hagyott bennünk
- Történelmi fajta
A történelmi gyümölcsfajták olyan fajták, amelyekről már évszázadokkal ezelőtt is írásos
emlékek maradtak fenn, és még ma is fellelhetők (például génbankokban vagy régi kertekben).
Fő jellemzői:
- Minimum 100-150 éve létező fajták.
- Lehetnek magyar eredetűek vagy külföldről átvett fajták, amelyeket Magyarországon
is meghonosítottak. - Egyes történelmi fajták még mindig ellenállóak, mások az új betegségek miatt már nem
annyira életképesek.
Példa történelmi fajtákra:
- Alma: Török Bálint alma (már a 16. században ismerték)
- Körte: Arabitka körte (17-18. század), Kármán körte akár Mátyás király asztalára is kerülhetett
- Szilva: Besztercei szilva (már a középkorban is termesztették)
- Kajszi: Magyar kajszi (Magyarországról terjedt el szerte Európába)
A Besztercei szilva aszalványait a nyugat-európai patikákban gyógyszerként árusították.
- Régi magyar fajta
A régi magyar gyümölcsfajták olyan fajták, amelyeket Magyarországon nemesítettek vagy
itt váltak ismertté, és régen széles körben termesztettek.
Fő jellemzői:
- Nem feltétlenül több száz évesek, de már hosszabb ideje léteznek.
- Magyar nemesítők vagy gazdák által szelektált fajták.
- Sok régi magyar fajta tájfajtává is válhatott egy-egy vidéken.
Példa régi magyar fajtákra:
- Birs: Bereczki bőtermő (19. századi magyar nemesítés)
- Dió: Tiszacsécsi 83
- Alma: Batul (Erdélyből származik, de régi magyar fajtaként is emlegetik)
Van-e átfedés?
Igen! Egy fajta lehet egyszerre tájfajta, történelmi és régi magyar fajta is, ha mindhárom
kritériumnak megfelel. Például a Besztercei szilva egyszerre:
- Tájfajta, mert sok helyi változata létezik.
- Történelmi fajta, mert már a középkorban is ismerték.
- Régi magyar fajta, mert Magyarországon régóta termesztik.
Milyen a jó szemzőhajtás? Hogyan készítsük elő és csomagoljuk be őket?
A szilvafák vírusos megbetegedése sajnos nem kezelhető.
Csak rezisztens vagy toleráns fajták alkalmazásával kerülhetjük el, hogy a gondosan kezelt fáink idővel kipusztuljanak.
A nemesítők évtizedes munkájának köszönhetően sok ellenálló szilvafajta közül válogathatunk.