Kimondottan ízletes, maghoz kötött (duránci), sárga húsú őszibarack fajta
Jellemző: sárgahúsú, bőtermő, duránci
Tudományos név: Prunus persica ’Baladin’
Magyar név: Baladin gumibarack
Hasonló név: Prunus persica ’Troubador’
Származás: Franciaország (1971); A Viaian öszibarack öntermékenyüléséből származó fajta
Amiért szeretjük: kiváló sárgahúsú fajta, mind friss fogyasztásra, mind befőtt készítésére javasolható
Virág: apró, harang alakú
Termés: július vége-augusztus eleje (a Redhaven előtt picivel); bőtermő őszibarackfajta
Leírás: fája közepesen erős növekedésű, a vessző teljes hosszában berakódik virágrügyekkel. Gyümölcse kicsi – közepes (100 g), gömbölyű, sárga alapszínű héján 40-70 %-os arányban piros fedőszínnel márványozottan mosott. Húsa sárga, kemény, duránci (maghoz kötött)
Felhasználás: kiváló befőtt készíthető belőle, de friss fogyasztásra is kínálható fajta
Fényigény: napos helyre ültessük
Ajánlott termőhely: minden jobb talajban jól érzi magát
Ültetési távolság: 4,5 m
Ellenállóképesség: Sharka vírus, lisztharmat és a tafrinás levélfodrosodás is mejelenik rajta
Gondozás: rendszeres metszést igényel
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés:
Fotó: NÉBIH