Kimondottan ízletes, maghoz kötött (duránci), sárga húsú őszibarack fajta
Jellemző: sárgahúsú, bőtermő, duránci
Tudományos név: Prunus persica ’Baladin’
Magyar név: Baladin gumibarack
Társneve: Troubador gumibarack
Származás: Franciaország (1971); A Viaian öszibarack öntermékenyüléséből származó fajta
Amiért szeretjük: kiváló sárgahúsú fajta, mind friss fogyasztásra, mind befőtt készítésére javasolható
Virág: öntermékeny; késői; apró, harang alakú
Termés: július vége-augusztus eleje (a Redhaven előtt picivel); bőtermő őszibarackfajta
Leírás: fája közepesen erős növekedésű, a vessző teljes hosszában berakódik virágrügyekkel. Gyümölcse kicsi – közepes (100 g), gömbölyű, sárga alapszínű héján 40-70 %-os arányban piros fedőszínnel márványozottan mosott. Húsa sárga, kemény, duránci (maghoz kötött).
Felhasználás: kiváló befőtt készíthető belőle, de friss fogyasztásra is kínálható fajta
Fényigény: napfénytartamra igényes. A Magyarországon általában jellemző évi megközelítően 2000 órás napsütés az őszibarack fejlődése szempontjából éppen elegendő. Ajánlott termőhely: az őszibarack nem szárazságkedvelő növény, a bőséges vízellátású talajokon a száraz jellegűekhez képest többszörös termést ad. Ezért az évi csapadék alsó határául 600-700 mm-t kell tekintenünk, jó vízgazdálkodású talajokon azonban ennél kevesebb is elegendő. A talaj iránt nem különösebben igényes. A jó minőségű homoktalajokon, ahol nem túl mélyen agyagréteg húzódik, igen jól fejlődik, de megterem a középkötött vályog-, vagy vályogos agyagtalajokon, sőt a kőtörmelékes talajokon is, ha azok kellő mésztartalmúak és tápanyagban nem túlságosan szegények. A mély fekvésű, kötött, hideg talajokon az őszibarack nem díszlik.
laza szerkezetű, jó minőségű kerti talaj
Hőmérséklet: az őszibarack-termesztésben a hőmérsékletnek nagya szerepe van. A a tapasztalatok szerint a termesztésre alkalmas területeken a nyári hónapok középhőmérsékletének a 20 ℃ felett kell lennie, míg a téli nyugalmi állapotban több hónapig 7 ℃ alatti hőmérséklet szükséges. Ez a hőmérséklet nálunk, az ország nagy részén biztosított. A -20 ℃ alatti hőmérséklet főleg, ha az huzamosabb ideig tart, rendszerint fagykárt okoz az őszibarackfán. Virágzáskor, kötődéskor és a kis gyümölcsök megjelenésének idején már a -2 - -3 ℃ alá süllyedő hőmérséklet jelentős károkat okoz.
Ültetési távolság: 4,5 m
Ellenállóképesség: Sharka vírus, lisztharmat és a tafrinás levélfodrosodás is mejelenik rajta
Gondozás:
1/ ültetés előtt 12-48 órára áztassuk be az őszibarack oltványok gyökerét Tricho Immun készítmény oldatába
2/ ültetés után tavasszal metszeni kell, majd évről évre az őszibaracknak megfelelő metszésre van szükség (https://www.youtube.com/watch?v=sJrwBDfCAgI&t=68s),
3/ évente az őszibarackokra jellemző tavaszi metszés elengedhetetlen a tartós és hosszútávú szürethez
4/ idősebb fákat eredményesen védhetjük meg a Tricho Immun természetes azonos készítménnyel
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: olvasson a gombás betegségekkel szembeni természetes védekezésről
Forrás: Soltész Miklós, 1998: Gyümölcsfajta ismeret és –használat
Fotó: NÉBIH