Ültess egyszer – szüretelj (majdnem) örökre! Ez a mottó különösen igaz a tormára... Napjainkra a torma, nagyrészt eltűnt a kertjeinkből, pedig könnyen nevelhető és kiváló ételízesítő fűszer és gyógynövény
Jellemző: erős növekedés, hosszú élettartam,
Tudományos név: Armoracia rusticana 'Karl der Grosse'
Magyar név: Nagy Károly torma
Származás: eredetileg valószínűleg Délkelet-Európából származik, de ma már Közép-Európában vadon is megtalálható.
Amiért szeretjük: méltatlanul háttérbe szorult fűszernövény. Nagyon egyszerű nevelésű, sokoldalúan hasznosítható konyhakerti fűszernövény
Virág: nyáron, fehér
Termés: valójában a gyökere a „termése”, melyet október közepétől lehet betakarítani
Leírás: Levelei akár 40 cm hosszúak is lehetnek; évelő fűszernövényről lévén szó a föld feletti növényi részek a tél folyamán teljesen visszahúzódnak
Felhasználás: savanyúságok fűszerezésére, mártások, szószok, saláták, húsok elkésztéséhez. Antibakteriális és nyákoldó hatású
Fényigény: fényigényes
Ajánlott termőhely: a torma a humuszban gazdag és meglehetősen nedves körülményeket részesíti előnyben. A cserepes termesztés egyébként még télen sem okoz gondot, a növény akár -30°C körüli hőmérsékletet is kibír.
Ültetési távolság: 0,6-0,8 m
Ellenállóképesség: fekete levéltetű előfordulhat
Gondozás: levéltetvek ellen Boroil vagy NeemAzal
Helye az erdőkertben: minden kertben és erdőlókertben érdemes helyet találni számára
Megjegyzés: gyökérdugványról szaporítható
Szállítási méret: 2 liter; 15-40 cm