Jellemző: desszert szilva, kék szilva, nagyon édes
Tudományos név: Prunus domestica ’Montfort’
Magyar név: Montfort szilva
Hasonló név: De Montfort szilva
Származás: Francia szilvafajta (1822.); Ebert faiskolájában keletkezett Montfortban. Jelenleg a Francia Nemzeti Gyümölcs Géngyűjtemény fajtaoltalom alatt álló szilvafajtája
Amiért szeretjük:
Virág: április közepe-vége (korai); jó pollenadói az Ageni, Althann ringló, Cacanska rana, Cacanska Lepotica, Debreceni muskotály
Termés: augusztus közepe; közepes méretű (25-30 g), ovális, liláspiros héjszín, részben duránci. A gyümölcshús rendkívül lédús, nagyon édesek és kellemes zamatú gyümölcsöket terem
Leírás: fájára a közepesen erőteljes növekedés jellemző
Felhasználás: nyersen és feldolgozva egyaránt élvezetes
Fényigény: a gyümölcsök teljes fényen érlelődnek a legfinomabbra
Ajánlott termőhely: inkább félig kötött, nedves talajokon érzi legjobban magát
Ültetési távolság: 6 m
Ellenállóképesség: egészséges fajtának ismerjük
Gondozás: 1/ a szabadgyökérrel ültetett fák koronáját tavasszal fiatal fák tövét mulccsal védjük és gondoskodjunk az aszályos időben a víz utánpótlásáról
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: