Jellemző: gyógynövény, évelő, árnyéktűrő
Tudományos név: Eutrema japonicum ‘Matsun’
Hasonló név: japán vízitorma
Származás: Japán
Amiért szeretjük: markáns, csípős íz
Virágzás idő: nyár
Leírás: ha nem is közvetlenül, de valóban rokonságban áll a tormával; mindketten a keresztesvirágúak családjába tartoznak. Természetes élőhelyén vízparthoz közel találhatunk rá. 0,5-1,5 m magas évelő növény. Levelei kerekdedek vagy szív alakúak, 20-30
Felhasználás: a tormához képest nehezebb a termesztése, és a wasabi betakarításakor az egész növényt felhasználjuk, ezért bár évelő, de ha konyhai célokra termesztjük, minden évben új növényeket kell telepíteni. Leveléből, levélnyeléből és virágaiból már a második évben készíthetünk wasabi pasztát, vagy salátákhoz adhatjuk. Ügyeljünk, hogy csak keveset szedjünk ezekből! Gyökeréből készül az igazi wasabi paszta. Íze először édes, majd csípőssé válik.
Gyógynövényként is számon tartják; keveset fogyasszunk belőle! Erősíti az immunrendszert, hatékony légúti megbetegedések esetén, serkenti az emésztést, hatékony antibiotikum.
Fényigény: csak árnyékos, hűvös helyen termeszthető sikerrel (5°C és 22°C ).
Ajánlott termőhely: humuszban gazdag talaj, párás, hűvös, nedves környezet. Számára ideális körülményeket cserépben, dézsában nevelve tudunk biztosítani.
Ültetési távolság: 30-50 cm
Ellenállóképesség:
Helye az erdőkertben:
Megjegyzés: csípősséget okozó hatóanyaga igen illékony, ezért csak közvetlen fogyasztás előtt érdemes leszedni és elkészíteni.