A ’Haganta’® egy nagyon egészséges és ízletes gyümölcsöket termő szilvafajta, minden kertben, még díszkertben is megállja a helyét. Termése sokrétű felhasználást tesz lehetővé!
Jellemző: közepes fa, ellenálló, ízletes gyümölcs
Tudományos név: Prunus domestica ’Haganta’®
Magyar név: Haganta® szilva
Hasonló név:
Származás: Németország (2005); a Cacaks Beste' x 'Valor' keresztezésével
Amiért szeretjük: kiváló íze van!
Virág: április; részben öntermékeny. A bőségesebb terméshozatal érdekében javasoljuk porzópár ültetését: Cacanska lepotica, Hanita, Katinka
Termés: szeptember; 'President'-tel egy időben. A szilvák között az egyik legnagyobb hozamú
Termőre fordulás: korai, nagy termőképességű
Leírás: középerős, laza koronájú, vízszintesen elágazó, jól alakítható ágrendszerű gyümölcsfa. Gyümölcse nagyon nagy, hosszúkás, viaszos héjú, átmérője 42 mm, átlagsúlya 50-80 g. A gyümölcs húsa aranysárga, lédús és kemény. Magvaváló, kiváló ízű szilvafajta.
Felhasználás: nagyon finom nyersen fogyasztva és kiválóan alkalmas sütemények, pudingok és lekvárok főzésére
Fényigény: gyümölcseiben az ízanyagok napos fekvésben alakulnak ki a legfinomabbra, de részleges napon is jól fejlődik
Ajánlott termőhely: a fa vízáteresztő és tápanyagban gazdag kerti talajban fejlődik optimálisan
Ültetési távolság: 4-5 m
Ellenállóképesség: rendkívül egészséges szilvafajta
Gondozás: metszés nem szükséges. A kertészkedőnek elegendő csak a koronát ritkítania.
Helye az erdőkertben: nagyon egészséges és ízletes gyümölcsöket termő szilvafajta, minden erdékertben találhatunk neki helyet (2-3 zóna)
Megjegyzés: ültatésénél figyeljünk oda, hogy a túlzott szeles helyet kerüljük