A Yuzu (Juzu) egy mandarin kinézetű gyümölcsre emlékeztető, hidegtűrő japán citromfajta, mely a grépfút és a citrom ízének pikáns keverékét juttatja eszünkbe.
Jellemző: kevés mag, intenzív íz, -10 oC
Tudományos név: Citrus sinensis ’Yuzu’
Magyar név: Juzu, Japáncitrom
Származás: a Yuzu valószínűleg a Citrus ichangensis (Ichang papeda vagy étkezési citrom) és a Citrus reticulata (mediterrán mandarin) keresztezése
Virág: fehér, nyár eleje
Termés: október-január, szedés zölden, teljes éretten sárga, lapított gömb, közepes méretű
Leírás: a Yuzu kiss fa vagycserje feltűnően keskeny, kúpos lombozattal. A szár tüskés.
Felhasználás: nagyon egészséges, 3x több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Nyersen is fogyasztható, de tengeri ételekhez is jól alkalmazható. Készítenek belőle italokat, ecetet, olajat, teát és mártásokat.
Fényigény: napos vagy félárnyékos hely
Ajánlott termőhely: jó minőségű és jó vízáteresző, közepesen kötött talaj
Ültetési távolság: 3 m
Ellenállóképesség: -10 oC-ig télálló, betegségektől mentes, egészséges fajta, levéltetű megjelenhet a hajtásokon
Gondozás: -10 oC alatti hőmérséklet elől dézsás tárolásról gondoskodjunk. A levéltetű ellen NeemAzal kezelést javaslunk
Helye az erdőkertben:
Megjegyzés: a mintegy -10°C-ig terjedő fagytűrő képességének köszönhetően különféle citrusfélék alanyának is használják.
Szállítási méret: 1,5-3 liter cserép; 15-40 cm növény