Az egyetlen ehető citrusféle, amelyet szabadföldi termesztésre ajánlunk, mivel akár -15°C körüli hőmérsékletet is elviseli
Jellemző: illatos virág, aromás héj, lassú növekedés
Tudományos név: Citrus ichangensis ’Ichang-Papeda’
Magyar név: Télálló citrom
Származás: Kínai felföld 2400 tengerszint feletti magasság
Virág: tavasz, nagy, kérmfehér, nagyon illatos
Termés: augusztus-november, kicsi, mandarinhoz hasonló, sárga vagy narancssárga, illatos, sokmagvú
Leírás: az Ichang paped citrus lassú növekedésű, meglehetősen sűrű és tömör bokor. A zöld lombozat szárnyas elrendeződésű. A cserépben nevelt példányok ebből a citrusfajtából legfeljebb 2 m magasságot érnek el, kiültetve pedig 2-3 m magasságot. A gyümölcs héja vastag, nagyon illatos, belseje sokmagvú leves, d sok esetben a lé helyén is magok sorakoznak. Íze kesernyés vagy savanyú.
Felhasználás: illatos virága kerti növényként, aromás terméshéja a konyhai feldolgozásban teszi érdekessé
Fényigény: napos vagy félárnyékos hely
Ajánlott termőhely: jó minőségű és jó vízáteresző, közepesen kötött talaj
Ültetési távolság: 2,5-3 m
Ellenállóképesség: minden más citrusfélénél alacsonyabb hőmérsékletet, akár -15°C körüli hőmérséklet is elvisel
Gondozás: mivel az Ichang-Papeda tavasszal korán kezd kihajtani, a növényt enyhén védeni kell, hogy biztonságban legyen, a késő tavaszi fagyoktól
Helye az erdőkertben: télállósága miatt érdekes színfoltja lehet a kertnek
Megjegyzés:
Szállítási méret: 1,5-3 liter cserép; 15-40 cm növény