A konyhakert ékessége, az ételek ízesítésére használt csrepes fűszerbabér
Tudományos megnevezés: Laurus nobilis
Hasonló név: Nemes babér, Konyhababér, Fűszerbabér, Babérdió
Származás: Kis-Ázsia, Földközi-tenger környéke, Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetei
Amiért szeretjük: konyhai ízesítésre mindannyiunk számára ismert fűszernövény
Virágzás idő: nyár közepe, jelentéktelen
Leírás: cserje, mely kisebb fává is megnőhet. Levelei fényesek, bőrneműek, lándzsás alakúak. Illóolaj tartlama miatt jellegzetes illata van.
Felhasználás: tartását dézsában javasoljuk a ház közelében. Fűszernövény
Fagytűrés: faiskolánkban csak a nagyon kemény téli napokon teleltetjük 0 C fok közelében
Fényigény: napos helyet kedvel, sok fényt igényel
Ajánlott termőhely: nem túlságosan száraz, legalább közepes tápanyagellátottságú talaj ajánlott számára. Dézsában tartva a tápanyag rendszeres utánpótlásáról gondoskodni kell.
Ültetési távolság: 1,5-2 m
Ellenállóképesség: egészséges faj
Gondozás: az erős fagyoktól védeni kell
Helye az erdőkertben: 1. zóna, a ház közelében, dézsában a teraszon
Megjegyzés: csúz elleni kenőcsök, bedörzsölőszerek készülnek illóolaj kivonatából
Szállítási méret: 12 cm cserép; 10-20 cm növény
Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények (Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1987)